”Bulla” upp i taket!

KRÖNIKA. Timrå idrottsklubb är en ishockeyförening med en ärorik och fascinerande historia. Den 11 oktober 1937 bildades föreningens ishockeysektion, och sedan dess har en lång rad spelare av världsklass haft Medelpad som hemmaplan.

Timrå IK är en del av den svenska förenings- och idrottskulturen. I jämförelse med Nordamerika finns det inte någon stark tradition av att hedra spelare med tröjhissningar. Den nordamerikanska traditionen är en bra influens, som dock bör anpassas till vår tradition och vårt sammanhang. Med det sagt: Vi kan själva sätta kriterierna.

Parametrarna bör vara spelarens idrottsliga nivå samt betydelse för föreningen. Utifrån det kan föreningen arbeta fram en praxis för vilken sammanvägd nivå som krävs. Vidare är en tröjhissning både ett sätt att hedra en spelare och ett sätt att starkare knyta spelaren till föreningen. Timrå IK kan stärka sitt varumärke, samtidigt som det riskerar att försvagas om kravet på den idrottsliga nivån i kombination med spelarens betydelse för föreningen inte är tillräckligt högt.

Lill-Strimma höll både högsta idrottsliga nivå, och har haft en enorm betydelse för föreningen. Hissningen av Lill-Strimmas tröja var ett solklart förstaval, och kombinationen med den för tidiga bortgången och legenden Lill-Strimma bör innebära att hans tröja nummer 5 bör vara det enda nummer som inte får användas av någon annan spelare. I övrigt bör tröjor kunna hissas utan att det ska betyda något för det fortsatta användandet av samma tröjnummer.

I avvaktan på att föreningen tar fram en policy och planering bör nästa steg den kommande säsongen av kriterie- och opinionsskäl vara givet: Bulla upp i taket!

bulla

Är Bulla närmast på tur att hissas ovanför Västra stå?

Därefter bör spelare som Bert-Ola Nordlander, Inge Hammarström, Olle Åhman, Håkan Pettersson, Pekka och Zäta vara aktuella. Efter dessa finns det potential i Anton Lander, Elias och Jonte – men självklart ska karriären summeras först. Och förhoppningsvis kommer vi i framtiden att kunna hedra både dam- och herrspelare.

Rent utformningsmässigt bör man fundera över om själva veporna bör bestå av en spelarbild, eller om man ska nöja sig med nummer och namn. Att Mats Näslunds vepa utgörs av en veteranbild från Tre Kronor är inte så lyckat.

Vilka spelartröjor vill du hissa och varför? Kommentera gärna. Timrå IK har en ambition att titta på den här frågan, och där kan vi supportrar göra ett inspel.

Lars Källgren

Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

9 kommentarer

Lämna en kommentar