Fortsätt investera i supporterkulturen

KRÖNIKA. Sedan ett antal år har Timrå IK en strategi med huvudprincipen att utveckla unga svenska spelare. Strategin bygger på Timrå IK:s förutsättningar; klubben har en begränsad ekonomisk resurs som också innebär att oetablerade spelare har större möjlighet att få en större roll, man har ett attraktivt hockeygymnasium och föreningen har ett starkt sportsligt kunnande. Målet med strategin är att föreningen ska vara så framgångsrik som möjligt. TIK har systematiskt och målmedvetet följt sin strategi, vilket också lett till sportslig framgång. 

På samma sätt går det att arbeta med publik- och upplevelsemässiga frågor där man får se till vilka förutsättningar Timrå IK har, och vilket eller vilka mål man vill ha. TIK har en tydlig styrka i form av en stark tradition med en supporterkultur som är i en mycket positiv utveckling. Den begränsade ekonomiska resursen innebär att Timrå IK sannolikt inte kommer att kunna vara ledande på investeringar i teknisk show-utrustning likt NHL eller de svenska klubbar som är väl framme på det området. Denna begränsning kan dock visa sig vara Timrå IK:s lycka, genom att en teknisk show missgynnar och kan tränga undan supporterkulturen.

Istället för att vara show-mässigt sämre kan Timrå IK välja en annan väg, baserat på styrkan i supporterkulturen och med klacken på Västra stå som spjutspets. Teknikshow-inriktade klubbar investerar dyrt i bland annat ljud- och ljuseffekter, Timrå IK kan med relativt enkla medel prioritera att arbeta med förutsättningarna för klacken och att gynna supporterkulturens utveckling.

Vid sidan av det som sker på isen är Timråklacken klubbens upplevelsemässigt största tillgång, och gynnar man supporterkulturen kommer det att bidra till en ännu bättre klack, där en positiv utveckling dessutom är dynamisk och självförstärkande. En klack och tifon av hög klass är upplevelsemässigt och långsiktigt bättre. Att investera i supporterkulturen är ett vägval för fortsatt framgång för Timrå IK.

Lars Källgren

För ytterligare tankar om bland annat Timrå IK:s marknadsföring, se mitt Twitter-konto @LarsaKallgren med hash-taggen #tikutv.

Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s